• Uncategorized

Μπλόκο στο WhatsApp, ψήφος σε Signal, Telegram

Μπλόκο στο WhatsApp, ψήφος σε Signal, Telegram

Οι χρήστες της εφαρμογής δεν συμφωνούν με τους νέους όρους που προβλέπουν να παραχωρηθούν τα δεδομένα τους και στη Facebook

TΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγάλη αύξηση έχει σημειώσει το ενδιαφέρον για εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων Signal και Telegram μετά την απόφαση του WhatsApp να αρχίσει να μοιράζεται στοιχεία για τους χρήστες του με το Facebook. Η WhatsApp είναι θυγατρική του Facebook.

Την προηγούμενη εβδομάδα η WhatsApp, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κρυπτογράφησης του Signal, παρουσίασε στους χρήστες της νέους όρους χρήσης ζητώντας τους να αποδεχτούν υποχρεωτικά να συγκεντρώνει στοιχεία τους το Facebook και άλλες θυγατρικές το ομίλου. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται ο τηλεφωνικός αριθμός και η τοποθεσία. Το WhatsApp μοιραζόταν ορισμένα στοιχεία με το Facebook ήδη από το 2016, αλλά οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να εξαιρούνται από αυτή την πρακτική.

Πλέον όμως από τις 8 Ιανουαρίου οι χρήστες του WhatsApp θα πρέπει να αποδέχονται όλους τους νέους όρους προκειμένου να μπορούν να το χρησιμοποιούν. Τα μηνύματα μέσω του WhatsApp είναι κρυπτογραφημένα και το Facebook δεν μπορεί να τα διαβάσει, αλλά η WhatsApp συγκεντρώνει κι άλλα στοιχεία όπως είναι ο τηλεφωνικός αριθμός, ο πάροχος, πληροφορίες για το πώς επικοινωνεί ο χρήστης με άλλους και στοιχεία αναγνώρισης της συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Υπέρμαχοι της ιδιωτικότητας και πολλοί απλοί χρήστες επέκριναν τη νέα αυτή πολιτική που ουσιαστικά ζητά από όλους να δεχτούν την παραχώρηση των δεδομένων τους ή να πάψουν να χρησιμοποιούν το WhatsApp -και πρότειναν στροφή σε άλλες εφαρμογές όπως το Signal και το Telegram. Η δημοτικότητα του Signal αυξήθηκε μάλιστα ακόμη περισσότερο όταν το μεγάλο αφεντικό της Tesla Ίλον Μάσκ, που έχει πάρα πολλούς ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Twitter, πρότεινε τη χρήση του Signal.

Τα στοιχεία για τη στροφή που παρατηρείται είναι αποκαλυπτικά. Από τις 6 έως τις 10 Ιανουαρίου, έγιναν 7,5 εκατ. νέες εγκαταστάσεις του Signal μέσω των Apple Store και Google Play σύμφωνα με στοιχεία της Sensor Tower που επικαλείται το CNBC. Πρόκειται για αύξηση κατά 43 ολόκληρες φορές σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Επίσης σύμφωνα με την Apptopia την οποία επικαλείται το CNBC, από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή είχαν κατεβάσει την εφαρμογή Telegram 5,6 εκατ. χρήστες από όλο τον κόσμο.

Οι νέες εγκαταστάσεις σε συσκευές της εφαρμογής WhatsApp μειώθηκαν κατά 11% τις πρώτες επτά ημέρες του 2021 σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του προηγούμενου έτους, αλλά και πάλι αυτές έφτασαν τα 10,5 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία της Sensor Tower.

Η WhatsApp ανέφερε ότι τα δεδομένα που μοιράζεται πλέον με το Facebook χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση υποδομών και ασφάλειας καθώς και για να προτείνονται προσωποποιημένες υπηρεσίες και περιεχόμενο. Μετά την ανακοίνωση αυτή, ο Ίλον Μασκ κάλεσε τους ακολούθους του στο Twitter να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Signal.

Η ζήτηση μάλιστα για την εφαρμογή αυτή ήταν τόσο μεγάλη που καταγράφηκαν καθυστερήσεις στην αποστολή κωδικών σε νέους χρήστες. Η Signal ανέλαβε άμεσα δράση και προσέθεσε ακόμη περισσότερους εξυπηρετητές (servers) προκειμένου να διαχειριστεί καλύτερη τις εγγραφές νέων χρηστών. Η εταιρεία μάλιστα κάλεσε χρήστες που προσπάθησαν να εγγραφούν αλλά αντιμετώπισαν δυσκολίες, να προσπαθήσουν να εγγραφούν ξανά.

Προς το παρόν πολλοί χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν και το WhatsApp όπως έκαναν πάντα και να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν ταυτόχρονα τις εφαρμογές Signal και Telegram. Στη συνέχεια μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν τα μερίδια αγοράς για αυτές τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων οι οποίες βρίσκονται στα περισσότερα έξυπνα κινητά τηλέφωνα ανά τον κόσμο. Το μεγάλο πλεονέκτημα της θυγατρικής της Facebook είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

πηγή : εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Κοινοποίηση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *